Duurzaam.

Circulair.

We willen zo efficiënt mogelijk omgaan met grondstoffen. We geven reststromen waar mogelijk een tweede leven en zo dragen we bij aan een circulaire economie.Dit doen we door voedselverspilling te verminderen, onze producten beter te verpakken en door onze winkels waar mogelijk circulair te verbouwen.

Van (plastic) verpakkingen tot ingezamelde batterijen van klanten. En van etenswaren die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen tot gebruikt meubilair in onze winkels.

Toine Timmermans

Samen Tegen Voedselverspilling

‘Ik ben enorm trots op Albert Heijn die al jarenlang koploper is in het voorkomen en reduceren van voedselverspilling. Door op schaal en in een grote diversiteit aan producten ingrediënten toe te voegen die anders weggegooid zouden worden, zetten ze een belangrijke stap in de strijd tegen verspilling.'

Minder voedselverspilling.

In 2030 willen we de voedselverspilling in onze eigen operatie met 50% hebben verminderd ten opzichte van 2016. In 2024 verspilden we 33,6 miljoen kilogram voedsel. Dat komt neer op 2,24 ton verspild voedsel per miljoen euro verkocht voedsel, een vermindering van 40,5% ten opzichte van 2016, en 8,0% ten opzichte van 2023.

Elke dag vullen we zeven miljoen borden. We willen dat zoveel mogelijk van onze producten door klanten geconsumeerd wordt en er geen voedsel wordt verspild. Van de boer en teler, de producent, onze winkels, tot bij jou thuis: we werken in de gehele keten samen om voedselverspilling te voorkomen. 

Onze keten.

Tussen de 23% en 32% van de totale voedselverspilling vindt bij klanten thuis plaats. Daarom helpen we onze klanten graag op weg om zelf ook minder te verspillen.

Kijk, ruik, en proef.

Veel mensen weten niet het verschil tussen een Tenminste Houdbaar Tot (THT) datum en een Te Gebruiken Tot (TGT) datum. In 2024 introduceerden wij, samen met de Coalitie Houdbaarheid, het Kijk, Ruik, Proef-Icoon. Dit icoon helpt klanten om zelf te beoordelen of een product met een THT-datum nog goed is om te eten, en zo voedselverspilling te voorkomen. Het handje-icoon bij producten met een TGT-datum maakt duidelijk dat TGT-producten niet meer veilig te eten zijn na de datum.

Scan & Kook.

Eind 2024 introduceerden we de Scan & Kook-functie in de AH app. Klanten maken een foto van de ingrediënten die ze nog over hebben en krijgen gepersonaliseerde recepten om deze ingrediënten te verwerken en zo verspilling te voorkomen.

Circulaire ingrediënten.
In 2024 maakten we 69 producten met circulaire ingrediënten, zoals de AH Bananen chocolade cookie van geredde bananen uit onze bananenketen. Met deze initiatieven verwerkten we in totaal 2,1 miljoen kilogram overgebleven voedsel tot een nieuw product. Hiermee zorgen we ervoor dat we van reststromen van de één, grondstoffen voor de ander maken.  

Bij Albert Heijn gebruiken we verschillende soorten verpakkingen. Verpakkingen zorgen onder andere voor voedselveiligheid en dat voedsel langer houdbaar blijft, wat voedselverspilling vermindert. Bovendien kunnen we klanten helpen om gemakkelijk gezond te eten. Denk bijvoorbeeld aan onze kant-en-klaar maaltijden met veel groente of voorgesneden fruit. Verpakkingen bieden dus veel voordelen, maar ze hebben ook invloed op het milieu. Daarom zijn we altijd op zoek naar slimme en creatieve oplossingen om onze verpakkingen te verduurzamen.

We streven naar circulair verpakken, waarin wij zo min mogelijk materiaal gebruiken, zorgen voor goede recyclebaarheid, het gebruik van gerecyclede materialen, herbruikbare verpakkingen en duidelijke communicatie over recycling. 

Beter verpakken.

Verpakkingsdoelen en resultaten.

Doelen 2025.

Resultaten 2024.

verpakkingsmateriaal bespaard

ten opzichte van 2018.

20 mln kg

Reductie.

totale reductie

21,5 mln kg.

behaald in januari 2024.

recyclebare

verpakkingen.

72,6%

recyclebare verpakkingen.

100%

Recyclebaar.

in PET-verpakkingen.

50% rPET

Gerecycled materiaal.

65,9% rPET

introduceren om hergebruik te stimuleren.

Herbruikbare verpakkingsconcepten

Hergebruik.

Betere verpakkingsvormen.

Door slim de vormen van onze verpakkingen aan te passen, gaan we efficiënter om met ruimte. Van vierkante verpakkingen passen bijvoorbeeld meer stuks in een vrachtwagen dan van ronde verpakkingen. 

Dunnere verpakkingen.

Door het plastic van verpakkingen dunner te maken, besparen we ook verpakkingsmateriaal. We werken aan een benchmarkgewicht voor verpakkingen. Hiermee bepalen we wat het optimale gewicht en de benodigde stevigheid is voor verschillende soorten verpakkingen.

Minder materiaal en slimmere vormen.

Van bak naar zak.

We willen voor onze verpakkingen niet meer materiaal gebruiken dan nodig is. Voor tientallen producten gebruiken we sinds 2024 daarom zakjes in plaats van bakjes. Dit deden we voor kaas, gekoelde aardappelschijfjes, hamburgers, spek- en hamreepjes, en gesneden champignons. Hiermee besparen we ongeveer 60% plastic per verpakking. Zo hebben we alleen al op de kaasverpakkingen 400.000 kilogram plastic bespaard. In totaal hebben we zo’n 658.000 kilogram plastic bespaard door van bak naar zak te gaan. 

Recyclebare verpakkingen.
We noemen een verpakking pas goed recyclebaar als deze als ‘goed recyclebaar’ uit de recyclecheck komt van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Daarnaast stelden we ook onze eigen eisen op. Dat noemen we design for recycling. In 2025 willen we dat alle verpakkingen van eigen merkproducten in onze winkels goed recyclebaar zijn of voldoen aan onze eisen voor design for recycling. Op dit moment voldoet 72,6% van onze verpakkingen hieraan.  

Nieuwe recyclebare verpakkingen.
In 2024 zijn ook de verpakkingen van de borrelhapjes recyclebaar gemaakt. Ook hebben we de verpakkingen van onze kant-en-klaar-maaltijden, zoals de AH Stamppot Spinazie, en onze frisdranken, zoals de AH Bitter lemon en de AH Tonic, recylebaar gemaakt.

2024

2023

2022

Aandeel nieuw plastic.

Gerecycled PET-plastic.
We gebruiken al jaren gerecycled PET-plastic in onze verpakkingen. Zo verkleinen we de impact op het milieu én stimuleren we hoogwaardige recycling in Nederland. In totaal is 65,9% van ons PET-verpakkingsmateriaal van gerecycled PET (rPET) gemaakt. Daarmee hebben we onze doelstelling van 50% in 2025 al behaald.

Minder nieuw plastic.    
Bij Albert Heijn willen we minder nieuw, oftewel virgin, plastic gebruiken voor verpakkingen, en juist meer gerecycled materiaal. In 2024 gebruikten we weer minder virgin plastic ten opzichte van het jaar ervoor. Onder andere door maaltijdsaladeschalen en frisdrankflessen die overgegaan zijn naar 100% rPET. 

Klanten en verpakkingen.

Weggooiwijzer.
We streven ernaar dat 100% van onze eigen merkverpakkingen een weggooiwijzer heeft. Dat is een icoon op een verpakking dat aangeeft waar klanten de verpakking op de juiste manier weg kunnen gooien. Wij hebben het liever over een recyclewijzer, omdat verpakkingen hierdoor niet weggegooid worden maar mee worden genomen in de recyclestroom. In 2024 had al 96,0% van onze eigen merkproducten deze handige aanwijzing. 

Dopper tap.
In Nederland zijn er niet veel openbare plekken waar je een flesje water kan vullen. Klanten met dorst kochten daardoor vaak een plastic flesje water in onze winkels. Dat vinden we zonde van het verpakkingsmateriaal. Daarom werken we sinds 2023 samen met Dopper aan het plaatsen van Dopper Water Taps. Hier tappen klanten gratis kraanwater in hun eigen waterfles. Naast dat het plastic bespaart, stimuleert het klanten ook om meer water te drinken. In 2024 zijn er 21 nieuwe Dopper Water Taps geplaatst bij Albert Heijn locaties, waarmee het totaal op 37 komt.

Circulair (ver)bouwen.

Bouwmaterialen en winkelinrichting.

Hergebruik.
Bij Albert Heijn hergebruiken we al jaren veel van onze winkelinrichting en installaties, zoals stellingen en koelingen. Een van onze ontwerpcriteria is dan ook modulariteit. Onze winkelinrichting is langer te gebruiken en kostenefficiënter doordat je het eenvoudig in- en uit elkaar kan halen en kan aanpassen aan de verschillende winkeleisen.

Recyclen.
Als we onze winkelinrichting en bouwmaterialen niet meer kunnen hergebruiken, halen we ze uit elkaar tot het monomaterialen zijn (materialen die uit slechts één type grondstof bestaan) en sturen we ze de recycleketen in. 

Duurzamere bouwmaterialen.
Bij het bouwen en verbouwen van onze winkels gebruiken we steeds meer duurzame materialen. We houden bij onze materiaalkeuzes rekening met hoe het gebruikt wordt en hoe lang het meegaat. 

Duurzame koudemiddelen en minder gas.

Tijdens het verbouwproces van onze winkels houden we rekening met het duurzaam ontwerpen van onze koel- en klimaatinstallaties. Ook draaien alle locaties volledig op groene stroom. 

Met ruim 1.250 winkels in Nederland en Vlaanderen maken de keuzes tijdens het bouwen en verbouwen van winkels veel verschil. We willen dat onze winkels zo circulair mogelijk zijn, want dit draagt bij aan de vermindering van onze uitstoot. We focussen ons hierbij op nieuwe technieken. Zo blijven we ons materiaalgebruik en energieverbruik verbeteren, terwijl onze winkels er tegelijkertijd perfect uit blijven zien voor onze klanten. 

Duurzaam.

We willen zo efficiënt mogelijk omgaan met grondstoffen. We geven reststromen waar mogelijk een tweede leven en zo dragen we bij aan een circulaire economie.Dit doen we door voedselverspilling te verminderen, onze producten beter te verpakken en door onze winkels waar mogelijk circulair te verbouwen.

Van (plastic) verpakkingen tot ingezamelde batterijen van klanten. En van etenswaren die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen tot gebruikt meubilair in onze winkels.

Circulair.

Kijk, ruik, en proef.

Veel mensen weten niet het verschil tussen een Tenminste Houdbaar Tot (THT) datum en een Te Gebruiken Tot (TGT) datum. In 2024 introduceerden wij, samen met de Coalitie Houdbaarheid, het Kijk, Ruik, Proef-Icoon. Dit icoon helpt klanten om zelf te beoordelen of een product met een THT-datum nog goed is om te eten, en zo voedselverspilling te voorkomen. Het handje-icoon bij producten met een TGT-datum maakt duidelijk dat TGT-producten niet meer veilig te eten zijn na de datum.

Tussen de 23% en 32% van de totale voedselverspilling vindt bij klanten thuis plaats. Daarom helpen we onze klanten graag op weg om zelf ook minder te verspillen.

Scan & Kook.

Eind 2024 introduceerden we de Scan & Kook-functie in de AH app. Klanten maken een foto van de ingrediënten die ze nog over hebben en krijgen gepersonaliseerde recepten om deze ingrediënten te verwerken en zo verspilling te voorkomen.

Circulaire ingrediënten.
In 2024 maakten we 69 producten met circulaire ingrediënten, zoals de AH Bananen chocolade cookie van geredde bananen uit onze bananenketen. Met deze initiatieven verwerkten we in totaal 2,1 miljoen kilogram overgebleven voedsel tot een nieuw product. Hiermee zorgen we ervoor dat we van reststromen van de één, grondstoffen voor de ander maken.  

Klant

Consumptie.

5

Commercie

Assortiment.

2

Het juiste product, op het juiste moment, in de juiste hoeveelheid, in de juiste winkel. Door slim gebruik te maken van data kunnen we ons assortiment steeds nauwkeuriger laten aansluiten bij de wensen van klanten.

Winkel

Uitvoering.

4

Ondanks nauwkeurig sturen en plannen, zal er altijd wat voedsel overblijven in onze winkels. Met verschillende initiatieven voorkomen we dat we dit voedsel moeten weggooien.

We helpen klanten thuis om minder voedsel te verspillen.

Leverancier

Productie.

1

Replenishment

Besturing.

3

Voor elk product in onze ruim 1.250 winkels voorspellen we met behulp van AI wat we per dag verwachten te verkopen. Onze order-algoritmes bepalen vervolgens nauwkeurig hoe we onze winkels bevoorraden. De algoritmes streven naar de optimale balans tussen beschikbaarheid en voedselverspilling. We blijven continu werken aan het verbeteren van deze algoritmes.

Samenwerken met onze boeren, telers en leveranciers om verspilling te voorkomen.

Onze keten.

Toine Timmermans

Samen Tegen Voedselverspilling

‘Ik ben enorm trots op Albert Heijn die al jarenlang koploper is in het voorkomen en reduceren van voedselverspilling. Door op schaal en in een grote diversiteit aan producten ingrediënten toe te voegen die anders weggegooid zouden worden, zetten ze een belangrijke stap in de strijd tegen verspilling.'

Minder voedselverspilling.

In 2030 willen we de voedselverspilling in onze eigen operatie met 50% hebben verminderd ten opzichte van 2016. In 2024 verspilden we 33,6 miljoen kilogram voedsel. Dat komt neer op 2,24 ton verspild voedsel per miljoen euro verkocht voedsel, een vermindering van 40,5% ten opzichte van 2016, en 8,0% ten opzichte van 2023.

Elke dag vullen we zeven miljoen borden. We willen dat zoveel mogelijk van onze producten door klanten geconsumeerd wordt en er geen voedsel wordt verspild. Van de boer en teler, de producent, onze winkels, tot bij jou thuis: we werken in de gehele keten samen om voedselverspilling te voorkomen. 

Klanten en verpakkingen.

Weggooiwijzer.
We streven ernaar dat 100% van onze eigen merkverpakkingen een weggooiwijzer heeft. Dat is een icoon op een verpakking dat aangeeft waar klanten de verpakking op de juiste manier weg kunnen gooien. Wij hebben het liever over een recyclewijzer, omdat verpakkingen hierdoor niet weggegooid worden maar mee worden genomen in de recyclestroom. In 2024 had al 96,0% van onze eigen merkproducten deze handige aanwijzing. 

Dopper tap.
In Nederland zijn er niet veel openbare plekken waar je een flesje water kan vullen. Klanten met dorst kochten daardoor vaak een plastic flesje water in onze winkels. Dat vinden we zonde van het verpakkingsmateriaal. Daarom werken we sinds 2023 samen met Dopper aan het plaatsen van Dopper Water Taps. Hier tappen klanten gratis kraanwater in hun eigen waterfles. Naast dat het plastic bespaart, stimuleert het klanten ook om meer water te drinken. In 2024 zijn er 21 nieuwe Dopper Water Taps geplaatst bij Albert Heijn locaties, waarmee het totaal op 37 komt.

Gerecycled PET-plastic.
We gebruiken al jaren gerecycled PET-plastic in onze verpakkingen. Zo verkleinen we de impact op het milieu én stimuleren we hoogwaardige recycling in Nederland. In totaal is 65,9% van ons PET-verpakkingsmateriaal van gerecycled PET (rPET) gemaakt. Daarmee hebben we onze doelstelling van 50% in 2025 al behaald.

2024

2023

2022

Aandeel nieuw plastic.

Minder nieuw plastic.    
Bij Albert Heijn willen we minder nieuw, oftewel virgin, plastic gebruiken voor verpakkingen, en juist meer gerecycled materiaal. In 2024 gebruikten we weer minder virgin plastic ten opzichte van het jaar ervoor. Onder andere door maaltijdsaladeschalen en frisdrankflessen die overgegaan zijn naar 100% rPET. 

Recyclebare verpakkingen.
We noemen een verpakking pas goed recyclebaar als deze als ‘goed recyclebaar’ uit de recyclecheck komt van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Daarnaast stelden we ook onze eigen eisen op. Dat noemen we design for recycling. In 2025 willen we dat alle verpakkingen van eigen merkproducten in onze winkels goed recyclebaar zijn of voldoen aan onze eisen voor design for recycling. Op dit moment voldoet 72,6% van onze verpakkingen hieraan.  

Nieuwe recyclebare verpakkingen.
In 2024 zijn ook de verpakkingen van de borrelhapjes recyclebaar gemaakt. Ook hebben we de verpakkingen van onze kant-en-klaar-maaltijden, zoals de AH Stamppot Spinazie, en onze frisdranken, zoals de AH Bitter lemon en de AH Tonic, recylebaar gemaakt.

Minder materiaal en slimmere vormen.

Van bak naar zak.
We willen voor onze verpakkingen niet meer materiaal gebruiken dan nodig is. Voor tientallen producten gebruiken we sinds 2024 daarom zakjes in plaats van bakjes. Dit deden we voor kaas, gekoelde aardappelschijfjes, hamburgers, spek- en hamreepjes, en gesneden champignons. Hiermee besparen we ongeveer 60% plastic per verpakking. Zo hebben we alleen al op de kaasverpakkingen 400.000 kilogram plastic bespaard. In totaal hebben we zo’n 658.000 kilogram plastic bespaard door van bak naar zak te gaan. 

Navulverpakkingen.

We hebben in ons non-food assortiment navulverpakkingen in zak geintroduceerd, zo hebben we navulverpakkingen voor zeep, shampoo, douchegel en wasmiddel. Met deze navullingen kan de originele verpakking opnieuw gebruikt worden, waardoor we 70% minder plastic per verpakking gebruiken.

Betere verpakkingsvormen.

Door slim de vormen van onze verpakkingen aan te passen, gaan we efficiënter om met ruimte. Van vierkante verpakkingen passen bijvoorbeeld meer stuks in een vrachtwagen dan van ronde verpakkingen. 

Dunnere verpakkingen.
Door het plastic van verpakkingen dunner te maken, besparen we ook verpakkingsmateriaal. We werken aan een benchmarkgewicht voor verpakkingen. Hiermee bepalen we wat het optimale gewicht en de benodigde stevigheid is voor verschillende soorten verpakkingen.

Vierkante
yoghurtemmer.

Sinds 2024 is onze yoghurtemmer niet meer rond, maar vierkant. Ook voor de klant is het fijn, want deze verpakking past in de deur van je koelkast. Maar bovenal bespaart de vierkante verpakking veel materiaal. Per jaar gebruiken we nu 147.000 kilogram minder verpakkingsmateriaal voor onze yoghurt. Ook kunnen de verpakkingen beter gestapeld worden en is er dus minder ruimte nodig in bijvoorbeeld vrachtwagens en koelingen.

introduceren om hergebruik te stimuleren.

Herbruikbare verpakkingsconcepten

Hergebruik.

65,9% rPET

in PET-verpakkingen.

50% rPET

Gerecycled materiaal.

recyclebare

verpakkingen.

72,6%

recyclebare verpakkingen.

100%

Recyclebaar.

totale reductie

21,5 mln kg.

behaald in januari 2024.

Resultaten 2024.

verpakkingsmateriaal bespaard (t.o.v. 2018).

20 mln kg

Reductie.

Doelen 2025.

Bij Albert Heijn gebruiken we verschillende soorten verpakkingen. Verpakkingen zorgen onder andere voor voedselveiligheid en dat voedsel langer houdbaar blijft, wat voedselverspilling vermindert. Bovendien kunnen we klanten helpen om gemakkelijk gezond te eten. Denk bijvoorbeeld aan onze kant-en-klaar maaltijden met veel groente of voorgesneden fruit. Verpakkingen bieden dus veel voordelen, maar ze hebben ook invloed op het milieu. Daarom zijn we altijd op zoek naar slimme en creatieve oplossingen om onze verpakkingen te verduurzamen.

We streven naar circulair verpakken, waarin wij zo min mogelijk materiaal gebruiken, zorgen voor goede recyclebaarheid, het gebruik van gerecyclede materialen, herbruikbare verpakkingen en duidelijke communicatie over recycling. 

Beter verpakken.

Circulair (ver)bouwen.

Bouwmaterialen en winkelinrichting.

Hergebruik.
Bij Albert Heijn hergebruiken we al jaren veel van onze winkelinrichting en installaties, zoals stellingen en koelingen. Een van onze ontwerpcriteria is dan ook modulariteit. Onze winkelinrichting is langer te gebruiken en kostenefficiënter doordat je het eenvoudig in- en uit elkaar kan halen en kan aanpassen aan de verschillende winkeleisen.

Recyclen.
Als we onze winkelinrichting en bouwmaterialen niet meer kunnen hergebruiken, halen we ze uit elkaar tot het monomaterialen zijn (materialen die uit slechts één type grondstof bestaan) en sturen we ze de recycleketen in. 

Duurzamere bouwmaterialen.
Bij het bouwen en verbouwen van onze winkels gebruiken we steeds meer duurzame materialen. We houden bij onze materiaalkeuzes rekening met hoe het gebruikt wordt en hoe lang het meegaat. 

Duurzame koudemiddelen en minder gas.
Tijdens het verbouwproces van onze winkels houden we rekening met het duurzaam ontwerpen van onze koel- en klimaatinstallaties. Ook draaien alle locaties volledig op groene stroom. 

Met ruim 1.250 winkels in Nederland en Vlaanderen maken de keuzes tijdens het bouwen en verbouwen van winkels veel verschil. We willen dat onze winkels zo circulair mogelijk zijn, want dit draagt bij aan de vermindering van onze uitstoot. We focussen ons hierbij op nieuwe technieken. Zo blijven we ons materiaalgebruik en energieverbruik verbeteren, terwijl onze winkels er tegelijkertijd perfect uit blijven zien voor onze klanten.